Úttörő küldetést indított a keleti nagyhatalom - Átformálnák az eddigi ismereteket az égitestről
Gazdaság

Úttörő küldetést indított a keleti nagyhatalom - Átformálnák az eddigi ismereteket az égitestről

Portfolio
Kína úttörő küldetést indított a Csang'e 6 űrszondával, amelynek célja, hogy a Hold eddig kevéssé kutatott túlsó oldaláról gyűjtsön mintákat. A mintagyűjtés célja, hogy elősegítse a tudományos közösség ismeretanyagának bővülését a Hold geológiájáról és annak különbségeiről a Földhöz közelebbi oldalhoz képest - írta a South China Morning Post.

Kína újabb jelentős lépést tett a holdkutatás terén a Csang'e 6 űrszonda indításával, amelynek célja a Hold túlsó oldaláról származó minták gyűjtése és visszaszállítása a Földre. Az űrszonda pénteken sikeresen felszállt a Hajnan-szigeten található Vencsang műholdindító központból. A küldetés irányítói röviddel az indítás után megerősítették, hogy a Csang'e 6 az előre meghatározott pályára állt. A misszió során az űrszonda 53 napot lesz úton, célba véve a Hold déli pólusán található Aitken medencét. A tervek szerint 2 kg talaj- és kőzetmintát gyűjt majd össze részletes elemzés céljából.

A Csang'e 6 küldetés előzménye a Csang'e 5 misszió volt, amely 2020-ban már sikeresen hozott vissza mintákat a Hold közeli oldaláról. Az űrszonda négy részből áll: egy keringőegységből, egy leszállóegységből, egy felemelkedőegységből és egy visszatérő modulból.

A leszállás után begyűjtött minták visszaszállítása komplex folyamatot igényel, amely során az űreszközök több lépésben válnak szét és újraegyesülnek.

A tudományos közösség nagy érdeklődéssel figyeli ezt a küldetést, hiszen az SPA-medence geológiailag rendkívül értékes terület. A hely bazaltokat tartalmazhat, amelyek elemzése fontos információkkal szolgálhat arra vonatkozóan, hogy miért olyan eltérő a Hold két oldala. A Csang'e 6 nem csak Kínai eszközöket visz magával; nemzetközi tudományos műszereket is szállít. Ilyen például a francia DORN berendezés radon gáz detektálására vagy az Európai Űrügynökség által támogatott NILS berendezés elektrosztatikus vizsgálataira.

A CNSA bejelentette, hogy az összegyűjtött minták egy része nemzetközi kutatók rendelkezésére áll majd. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy globális szinten is mélyebb betekintést nyerjenek a Hold geológiájába és történetébe. Az elkövetkező hetekben világossá válik majd, hogy mit fedez fel pontosan ez az ambiciózus küldetés.

A tudósok reményei szerint új megértést nyerhetünk majd arról, hogyan alakult ki és fejlődött tovább ez az égitest.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
82 milliárd forint lesz jövőre az Innovációs Alap pályázati keretösszege